Кафрський Лайм, Хистрикс (Kaffir Lime, Citrus hystrix) Кімнатний
- Лайм Кафрський, Хістрикс (Kaffir Lime, Citrus hystrix) до 20 см. (Привитий) Кімнатний 030345 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб
- Лайм Кафрський, Хістрикс (Kaffir Lime, Citrus hystrix) 20-25 см. (Привитий) Кімнатний 030414 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб
- Лайм Кафрський, Хістрикс (Kaffir Lime, Citrus hystrix) 25-30 см. (Привитий) Кімнатний 030483 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб
Кафрський Лайм, Хистрикс (Kaffir Lime, Citrus hystrix)
Citrus hystrix, kaffir lime. Іноді його також називають makrut lime, або Mauritius papeda. Походження: Азія (Індія, Непал, Бангладеш, Таїланд, Індонезія, Малайзія та Філіппіни).
Кафирлайм, Кафір, або Каффір (Kaffir lime = jeruk purut = витоків lime = limau purut = magrood = makroot = makrut) – лайм з сильним ароматом, особливим, тому цінується в кулінарії (в тайської, індонезійської, лаоської кухні). Кафрський лайм — дуже цінний цитрус. Якщо в рецепті йде цедра кафіра, замінити її (при відсутності) можна цитроном, іншим лаймом або листям кафіра (6 листків = 1 столовій ложці цедри). Маючи удома цю рослину, ви отримуєте його унікальні листя, мають свіжий цитрусовий аромат (не кажучи вже про плодах). Листя можна сушити і використовувати, як лавровий лист. Саме листи є найбільш часто використовуваною частиною цієї рослини.
В плодах дуже мало соку, використовують в основному цедру. Її можна додавати в різні страви, у тому числі з риби, курки, м'яса, ароматизувати напої. Листя використовуються у в'єтнамській кухні, щоб додати аромат до страв з курки та зменшити різкий запах при приготуванні равликів. Шкірка (цедра) використовується в лаоській і тайської пасти каррі, додаючи ароматний і терпкий смак.
Сік і шкірку шкірку використовують у народній медицині в деяких азіатських країнах; фруктовий сік цих лаймів часто використовується в шампунях, як вважають, щоб убити вошей. Сік знаходить застосування в якості миючого засобу для одягу і волосся в Таїланді і іноді в Камбоджі. Воду, змішану з часточками плодів, використовують в релігійних церемоніях в Камбоджі.
Шкірка плодів кафрського лайма містить ефірну олію, його основними компонентами є лімонен і β-pinene. Ефірне масло використовується в парфумерії.
Це рослина — колючий чагарник, в природі від 1,8 до 10,7 м у висоту, з ароматною і незвичайною формою "подвійних" листя. Його вирощують по всьому світу для домашнього виробництва фруктів, тому що він добре підходить для контейнерних садів, зростає в горщиках на патіо, терасах і в зимових садах, добре росте і в квартирах.
Розмір плоду близько 4 див.