Продавець Exotic Jungle розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
531 відгук
Мінімальна сума замовлення для відправки Новою Поштою 300 грВсе товары

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

+380 (98) 181-20-08
+380 (50) 181-20-08
+380 (63) 410-60-65
Дніпро, Україна
Кошик
Питомник Экзотических и Цитрусовых комнатных растений

Живахая (Pitahaya) Рослина

ГалереяСписок

Солодкий кактус пітахая (Pitahaya)

Зараз її вирощують переважно на невеликих фермах у Південній Мексиці, у деяких країнах Центральної та Південної Америки (Нікарагуа, Гватемала, Колумбія), у В'єтнамі, де фрукт відомий як "Dragon Fruit", а також в пустелі Негев).
Поживна родом із Західної Республіки. Перша згадка про неї, як про популярний в ацтеків фрукт, належить до 13 століття. Солодкі та кислі плоди пітахаї були відомі поколінням індіанців, які мешкає на території сучасної Каліфорнії. Поживна не тільки цінувалася за чудовий смак, але й за велику кількість плодів, які з легкістю можна було збирати в певний сезон званий — "сезона пітахаї". З'їдаючи м'якоть,ільйон смажали насіння, перемелювали його та використовували для похлібок.

Як показує історія людства, з'їсти, щоб вижити, можна майже все. Кактуси — не виняток. Є й отруйні представники Кактусових, але мова піде про їстівні. Отже, пітахая Stenocereus thurberi та Stenocereus gumosus (синоніми: живизна, "колуняча груша" (prickly pear), "драконів фрукт" (dragon fruit), indian fig, opuntia ficus-indica).

Екзотичний плід пітахая до смаку припаде багатьом шанувальникам кімнатного кольородія та напевно викличе бажання виростити на своєму підвіконні дивовижний кактус, квітучий місячними квітами та дає барвисті плоди. Плоди пітахаї (живлення) на ринку в Тайвані Плоди пітахаї (живи) на ринку в Тайвані Фото: ru.wikipedia.org Пітайя, або пітахая — так називають плоди кількох різновидів кактусів із пологів Гілоцереус і Стеноцереус. Цей плод має багато народних назв — наприклад, колюча груша, драконяче око, драконяче серце, драконфрут та інші. У давнину вірили, що пітахая — це серце дракона, яке дуже любили воїни. Через ці ласощі вонистерегли всіх вогнедих драконів. Можливо, така легенда народилася завдяки шкірці плода, яка схожа на луску дракона. Як було в давні часи — невідомо, а зараз плоди екзотичного фрукта, одягнені в драконячі лусочки, дозрівають на епіфітних ліноподібних кактусах. Родом вони з Південної та Центральної Америки. Великі білі квіти цих кактусів розкриваються всього лише на одну ніч, за що отримали назву «Малюнні квіти». Вони виділяють ніжний аромат, залучаючи запилювачів. Поле кактусів, що дають плід пітаї, в окрузі Ляньцзян, Фуцзянь, Китай Поле кактусів, що дають плід пітаї, в окрузі Л'янцзян, Фуцзянь, Китай Фото: ru.wikipedia.org У наші дні пітахаю вирощують на плантаціях Південно-Східної Азії, Північної Австралії, в роках. За місяць-полтора після цвітіння плоди можна зрізати. Іноді фермерів знімають по 5-6 урожаїв за рік. За смаком пітахая схожа на суміш банана та ківі, але консистенція його м'якша — на вигляд як густа сметана, змішана з безліччю дрібних чорних зерен. Вага плода — 150-600 грамів. Вживають плоди у свіжому вигляді. Перед подаванням бажано трохи охолодити, тоді аромат і смак проявляються яскравіше. У регіонах, де в промислових масштабах вирощують пітахаю, її додають у морозиво, щербети, цукерки, молочні продукти, прохолодні напої, також варлять джеми, соуси, желе. У Мексиці з неї виробляють високоякісні алкогольні напої. Червона пітаї Червона поживна Фото: ru.wikipedia.org Квіти пітахаї додають у чай для надання йому ніжного аромату та смаку. Недарма в давні часи люди вірили, що, з'ївши драконяче серце, людина стане сильнішою та поважнішою: медичними дослідженнями встановлено, що плоди пітахаї виводять з організму токсини та продукти обміну, зміцнюють зір, нормалізують роботу серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. Жовта пітая Жовта їжачка Фото: ru.wikipedia.org Найвідоміші та найпопулярніші три різновиди пітахаї: жовта з білою м'якоттю — вона найсолодша; червона з білою м'якоттю; кіста-риканська з червоною шкіркою і червоною м'якоттю. Виявляється, кактус, на якому ростуть такі цікаві плоди, можна виростити на підвіконні. Причому, як і багато різновидів кактусів, у разі дотримання правил умісту він абсолютно невибагливий. А основні правила такі: не залити, кілька зимових місяців не поливати зовсім і тримати в прохолодному, світлому місці, що стимулюватиме цвітіння. Сходи пітаї Входження пітахаї Фото: Джерело Звичайно, є і свої тонкощі. Якщо хочете отримати плоди, треба роздобути держак плодоносного самоопоглинаючого гілоцереуса, тоді навіть за рік ви зможете спробувати смак драконячого серця. Якщо ж хочете виростити гілоцереус як декоративний кактус, тоді вирощування рослин із насіння — оптимальний варіант. Ви спостерігатимете за малюками «з пелюшок», формуєте рослину відповідної форми (ампельна або на опорі). До речі, кардинальне обрізання цей кактус переносить чудово. Молодій рослині Молодій рослині Фото: Джерело Познайомимося з правилами догляду за гілоцереусом. Зрісткам, що з'явилися з насіння, потрібно тепло, їх не треба заливати, щоб не загнили. Рослить сітківці досить швидко та за кілька років перетворюються на гарні рослини зі пагонами, що зникають — саме час надати потрібної форми. У літню пору пітаха буде рада пожити на відкритому повітрі, поливати її треба лише тоді, коли верхній шар ґрунту підсохне. Ґрунт підійде як для всіх сукулентів. У весняно-літній період бажано підгодовувати добривами для кактусів. Молодим рослинам краще забезпечити розсіяне світло, а дорослим — безліч сонячних променів не зашкодить, а лише піде на користь. У зимову пору, особливо якщо ви прагнете отримати плоди, необхідно скоротити поливання і знизити температуру вмісту. Гілоцереус рекомендується місяці два, як і більшість кактусів, зовсім не поливати.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner