Інжир (Fícus carica) Кімнатний плодовий
- Інжир Турецький коричневий (Brown Turkey) 30-40 см. Кімнатний289 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб
- Інжир Турецький коричневий (Brown Turkey) 40-50 см. Кімнатний345 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб
- Інжир Турецький коричневий (Brown Turkey) 50-60 см. Кімнатний402 ₴Немає в наявності Оптом і в роздріб
Інжир кімнатний
Інжир (Ficus carica)
Інжир (Ficus carica) листопадне дерево родини шовковицевих. Свою назву отримав від провінції Карія в Малій Азії. Близький родич кімнатних фікусів. В природних умовах виростає до 8-10 метрів. Доросле дерево дає близько 60-70 солодких плодів.
За різними джерелами інжир вирощували від 4000 до 6000 років тому, раніше проса і пшениці.
Інші назви інжиру: фікус карика, фіга, смоква, винна ягода, фіга, фігове дерево
Інжир - дуже невибаглива рослина, легко вирощується в квартирних умовах. Для вирощування плодів застосовуються партенокарпічні сорти, які не потребують запилення. Кімнатні сорти набагато меншого розміру, зростають повільніше, ніж дерева на відкритому грунті. Гарне місце для кімнатного вирощування інжиру – засклений балкон, який не промерзає взимку.
Кімнатний інжир – популярні сорти:
- Сочинський 7 – плоди великі (до 60г), жовтого кольору, дозрівають в кінці літа, плодоношення 1 раз в році;
- Кадота – плоди вагою до 100 г, грушоподібної форми;
- Інжир Медовий – плодоносить жовто-зеленими плодами (вагою до 70 г), які за формою нагадують маленьку грушу.
Кімнатний інжир – Догляд
Освітлення. Інжиру потрібно багато світла. Хорошим місцем для його вирощування буде підвіконня південного або південно-східного вікна. При недоліку освітлення інжир може перестати плодоносити.
Температура. В рівній мірі фігове дерево любить тепло. Влітку оптимальна температура – 21-26°C, взимку, коли рослина відпочиває – близько 8-12°C.
Вологість повітря. Кімнатний інжир воліє регулярні обприскування, особливо в жаркий час.
Полив. Рослині потрібен рясний полив, особливо під час вегетації. Від недостатнього поливу листя інжиру скручуються і опадають. При сильній пересушуванні листя можуть впасти повністю. Коли підходить час плодоношення, полив скорочують, щоб плоди не були водянистими. Для деревця корисна аерація – щотижня розпушуйте ґрунт біля коренів тупий дерев'яною паличкою.
Підживлення. На початку лютого підгодуйте рослина аммофоской в пропорції 5 грам на 1 літр води. Навесні-влітку удобрюйте інжир органічними і мінеральними добривами 1 раз в 2 тижні.
Пересадка. Інжир потрібно пересаджувати до початку вегетації – в січні, найпізніше в лютому. Грунт для рослини готується з 2 ч. листової, 2 ч. дернової землі, 1 ч. піску і 1 ч. торфу. Корисно в грунт додати трохи подрібненої шкаралупи з яєць.
Перевалюють інжир з грудкою землі в горщик на 1-2 см ширше попереднього. На дно обов'язково покладіть дренаж з битої цегли, керамзиту, шаром у 2-3 див.
Якщо коренева система підгнили, обріжте хворі коріння гострим ножем і присипте товченим вугіллям. При пересадці стежте, щоб коренева шийка перебувала на рівні грунту. Зазвичай деревце пересаджують з інтервалом в 1-2 роки.
Обрізка і формування. Молодий інжир швидко розростається, тому потрібно вчасно обрізати сильно зростаючі пагони. Коли з'явиться 6-7 листів потрібно прищипнути верхню бруньку. З бічних пагонів краще залишити 3-5, які в подальшому теж потрібно прищипувати.
Цвітіння і плодоношення: Цвіте інжир дуже маленькими квітками, які ховаються всередині плодів. Перша зав'язь з'являється на молодих пагонах у лютому, плоди дозрівають влітку – у липні. Щоб плоди інжиру були більш солодкими, полив потрібно трохи скоротити і поставити деревце на найбільш освітлене місце. Зазвичай інжир плодоносить 1 раз в рік, але можливо порадує і двічі: у липні і жовтні. Вага плодів коливається в залежності від сорту – від 45 до 155 р.
Розмноження. Для розмноження використовують живці, насіння і кореневі нащадки інжиру. Для живцювання найбільш придатні живці з нижнього і середнього ділянки плодоносного дерева. Обрізають їх взимку, до початку вегетації. Кращі живці для розмноження – полуодресневевшие з 3-4 міжвузлями, довжиною 15-20 см. На живця має бути два зрізу: нижній косий під брунькою на 1,5 см і верхній прямий над брунькою на 1 див.
Держак поміщають в ємність з теплою водою до припинення виділення молочного соку. Потім виймають і встромляють 3-4 см в стаканчик, наповнений легкої грунтом (на 2/3), присипаній річковим піском (на 1/3). Стаканчик накривають прозорою банкою або пакетом і ставлять у тепле місце. Періодично пісок зволожують, а стаканчик з черенком провітрюють. Через 4-6 тижнів держак пустить коріння і його можна буде пересадити в горщик із сумішшю: дернова, листова земля і пісок.
Хвороби та шкідники. Уражається щитівкою, борошнистим червецем, павутинним кліщем.
Рослина взимку. Ближче до зими листя інжиру почнуть опадати, рослина готується до зимівлі. Кращим місцем в цей час буде непромерзающее приміщення з температурою 5-7°C. У цей період поливи скорочують, рослину не підгодовують.
Корисні властивості інжиру: Плоди інжиру – це джерело вітамінів А, В1, В2, С, мікроелементів, клітковини, білків, органічних кислот. Рекомендований для людей з недокрів'ям, серцево-судинними захворюваннями. Застосовується як засіб для лікування ангін, простудних захворювань, використовується як сечогінний засіб. Так як він містить багато цукрів, то не рекомендується для людей, що страждають цукровим діабетом і при запальних захворюваннях кишечника.
Інжир хороший як в свіжому, так і в засушеному вигляді. Це один з найбільш смачних сухофруктів.