Продавець Exotic Jungle розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
531 відгук
Мінімальна сума замовлення для відправки Новою Поштою 300 грВсе товары
+380 (98) 181-20-08
+380 (50) 181-20-08
+380 (63) 410-60-65
Дніпро, Україна
Кошик
Питомник Экзотических и Цитрусовых комнатных растений

Мандарин Кімнатний плодовий

 

ГалереяСписок

Мандарин кімнатний

Мандарин (Citrus reticulata)

Мандарин або Мандаринове дерево (Citrus reticulata)   вічнозелене дерево родини Рутових, висотою від 2-х до 4-х метрів. Батьківщина мандарина – Китай, звідти і походить назва рослини. Мандаринами в стародавньому Китаї називали багатих чиновників, які могли собі дозволити мати це чудове деревце.

В даний час мандарини вирощують як плодову культуру. Найбільші виробники мандаринів: Китай, Іспанія, Бразилія та Японія. На Кавказі вирощують мандарини японської групи.

Мандарини можна з успіхом вирощувати в теплиці, будинку і навіть в квартирних умовах. Для цих цілей набувають мандаринові дерева низькорослих сортів. Висота таких рослин близько 1 м, а квітки мандаринового дерева, розпускаються навесні, виділяють дуже приємний аромат.

                                        Кімнатний мандарин – Догляд

Освітлення. Мандарин – рослина світлолюбна. Добре себе буде почувати біля південних, південно-східних і східних вікнах. Влітку виносьте на балкон, але притіняти дерево від прямих сонячних променів в жаркий час.

Температура. Навесні, коли на вашому мандарині з'являються бутони, бажано забезпечити температуру 16-18°C. Влітку краще не перегрівати рослина (вище 25°C), інакше квітки можуть зів'янути і обсипатися. Якщо є можливість, взимку помістіть мандарин в приміщення з температурою 10-14°C. Йому необхідний період спокою для якісного плодоношення

Вологість повітря. Для мандарина важлива підвищена вологість повітря. Частіше обприскуйте його, час від часу влаштовуйте теплий душ. Слідкуйте, щоб вода не потрапляла на квітки. При можливості помістіть горщик з деревцем у широкий піддон з вологим керамзитом наступним чином: перевернуту миску (кришку, піддон) розташуйте по центру більш широкого піддону, на цю миску поставте горщик і обсипте по краях керамзитом. Регулярно змочуйте керамзит по мірі висихання.

Полив. З початку весни забезпечте мандарину рясний полив з повним змочуванням земляного кома. Поливайте теплою, відстояною водою. Від нестачі вологи листя і можуть скручуватися і опадати. Тільки не перестарайтеся, від надлишку води грунт може закиснути і загнити коріння. Восени полив скоротіть, щоб підготувати рослину до зимівлі. Якщо зимівля виключена, поливайте в міру підсихання верхнього шару грунту.

Підживлення. На початку літа починайте підгодовувати рослина. Краще органічні добрива - розведений у воді (1:10) і настояний коров'ячий гній. У період, коли рослина бурхливо росте, підгодовуйте добривами для цитрусових 1 раз в 2 тижні.

Пересадка. Найкращий час – навесні, поки рослина не почало бурхливо рости. Пересаджуйте методом перевалки, тобто із земляною грудкою. На дно горщика обов'язково покладіть дренаж з дрібних шматочків червоної цегли або керамзиту.

Молоді мандаринові дерева пересаджуйте щорічно. Грунт – дернова, листова земля, перегній і пісок в пропорції 2:1:1:1. Більш дорослі (старше 3 років) пересаджуйте 1 раз в 3-4 року. Грунт - дернова, листова земля, перегній і пісок в пропорції 3:1:1:1. Якщо немає можливості приготувати ґрунт самостійно – використовуйте магазинну для цитрусових.

Обрізка і формування. Мандарини в обрізанні сильно не потребують, крона виходить красивою сама по собі. Видаляйте засохлі і сильно витягнулися гілки.

Цвітіння і плодоношення: Кімнатні мандарини дуже красиво цвітуть, на деяких сортах (Ковано-Васі) квітки можуть залишатися протягом усього року. Основне цвітіння відбувається навесні. Але для того, щоб ваш мандаринчик комфортно себе почував, обірвіть більшість квітів і зав'язі. Чим доросліше дерево, тим більше плодів воно зможе народити, особливо не виснажуючись. Порахуйте листя вашого улюбленця, на 1 плід має припадати не менше 15 листків.

Розмноження. Мандарини розмножують насінням, живцями і щепленням. Живці не дуже добре приживаються, а плоди рослин, вирощених з насіння, доведеться чекати досить довго.

Хвороби та шкідники. Рослини уражаються щитівкою, трипсами, павутинними кліщами.

Рослини взимку. В зимовий період мандарину краще надати відпочинок. Помістіть деревце у прохолодне (10-14°C) приміщення і скоротіть полив.

Корисні властивості мандарина: М'якоть мандарина містять вітаміни С, Р і В1, калій, каротин, органічні кислоти. Відвари з шкірки мандарина застосовують при кашлі, а також для поліпшення травлення. Сік мандарина має протимікробну дію.

та й саме по собі деревце мандарина виглядає дуже красиво і покращує настрій на всі 100%.

Мандарин кімнатний

1. Загальні характеристики мандарина.

В протилежність лимон, мандарин найбільш морозостійкий з усіх видів цитрусових: критична температура - 8 - 10 градусів нижче нуля (отмерзают скелетні гілки), потім, з її подальшим зниженням, гине і вся рослина.

Мандарин - невелике зелене вічнозелене деревце з шкірястими ланцетними листками на черешках з невеликими крильцями. Тривалість життя кожного листа - до 4 років. Світлолюбна рослина, але від жаркого полуденного сонця його потрібно притіняти. У рослини спостерігається три періоди зростання протягом року: у квітні-травні, серпні-вересні і листопаді-грудні.

Цвіте мандарин в травні, а плоди дозрівають в кінці жовтня. Рослина плодоносить при гарному догляді щорічно, починаючи плодоносити на 3-4-річному віці. Квітки дрібні, білі, запашні, зібрані в невеликі суцвіття-кисті.

Плоди дрібні, овально-плескаті, кисло-солодкі з яскраво-помаранчевої шкіркою. На відміну від інших цитрусових, шкірка легко відділяється від м'якоті.

  2. Проростання і вирощування мандарина.

 Батьківщиною мандарина є стародавня Індія. З неї вони потрапили в Китай. І на питання де ростуть мандарини можна відповісти так: Мандарини ростуть там, де тепло і взимку і влітку, де висока вологість, родючі землі, довгий світловий день. Поступово китайці, дізнавшись, де ростуть мандарини, привозять їх зерна в Китай і адаптують їх під свої ґрунти і клімат, а отже, діапазон щасливих людей у світі став потихеньку збільшуватися. Тільки після того, як мандарини знайшли свою другу батьківщину - Китай, про них дізнаються в Європі і починають висаджувати їх в спеціально обладнаних для них оранжереях, а звідти поширилися по всіх тропічних країнах.

На сьогоднішній день, список країн, де ростуть мандарини, значно розширився. Тепер цей яскраво-оранжевий фрукт можна зустріти в Греції, Італії, а також Іспанії і Туреччини. Ці країни є досить холодними для мандарин, але цей фрукт справжній герой - він хоче, щоб про нього довідалося якомога більше людей, які познайомившись з ним отримають своєрідну частинку щастя.

  3. Сорти мандарина відкритого грунту.

   3.1. Сорт Fairchild

Цей сорт є сумішшю сортів мандарина Clementine і Мандарин. Колір шкірки у плодів насичено помаранчевий.

  3.2. Сорт Мед (раніше мав назву Murcott)

Це помісь мандарина, колір шкірки у плодів сорту Мед варіюється від жовтого до помаранчевого, іноді може бути зелена. Смакові якості даного сорту просто відмінні, дуже солодкі і соковиті. Сезон для даного сорту починається з листопада і закінчується в січні.   

  3.3. Сорт Sunburst

Даний сорт мандарина відрізняється від інших сортів своєю гладкою шкіркою (що буває рідко у мандаринів, так само як і у апельсинів), колір шкірки у плодів оранжево-червоний.

  3.4. Сорт Робінсон

Плоди цього сорту мандарина відрізняються від інших сортів дуже солодким смаком, колір шкірки плодів насичено помаранчевий.

  3.5. Сорт Fallglo

Відмінною рисою даного сорту мандаринів є їх розмір, так як вони дуже великі, що зазвичай не властиво для інших сортів мандаринів. Шкірка плодів має насичений помаранчевий колір.

  3.6. Сорт Денсі

Цей сорт відноситься до одних з найстаріших сортів мандарина, у свій час був дуже популярний. Даний сорт родом зі штату Флорида, з'явився в 1867 році. Зараз цей сорт не користується широким попитом, так як при вирощуванні він дуже чутливий до різних захворювань. Плоди дуже соковиті і смачні.

  3.7. Клементино

Цей сорт ще відомий під назвою "Алжирський мандарин". Відрізняється солодким смаком, а також відсутністю кісточок в плодах. Мембрана, яка охоплює сам плід, набагато тонше, ніж у інших сортів, текстура самого плоду теж дуже тендітна. Сезонний час для сорту Климентино починається з листопада по квітень місяць. Імпорт цих мандаринів йде в основному з Північної Африки та Іспанії.

  3.8. Танжело

Цей сорт є поміссю мандарина і грейпфрута, ще нагадує помело (помело - це великого розміру цитрусовий плід, що нагадує грейпфрут). Плід сорту Танжело виглядає як великі апельсини, зовні чимось схожий на популярну різновид

  3.9. Minneola.

На смак як звичайна мандарин, трохи віддає смаком грейпфрута. Сезон для цього сорту починається з листопада по лютий.

  3.10. Tangerine

Досить відомий сорт мандаринів. Плоди мають відмінні смакові якості, злегка терпкі. Колір шкірки у плодів насичено помаранчевий, на дотик досить гладкі.

  3.11. Храм

Цей сорт мандаринів також знають і під назвою "Королівський мандарин", його плоди щось середнє між мандаринами і апельсинами. У плодах багато насіння, на смак вони дуже солодкі, соковиті, шкірка має помаранчевий колір. Сезон збору плодів сорту "Храм" починається з січня і закінчується в березні.

  4. Сорти мандарина кімнатного вирощування:

  4.1. Іволістний

Крона компактна, квіти середнього розміру в діаметрі близько 4 см, поодинокі, в пазухах листків. Листочки невеликі, щільні, темно-зелені, ланцетоподібної форми 8х3 див. Плоди дрібні, овально-плескаті близько 6-7 см в діаметрі.

  4.2. Ковано-Васі

Це досить сильне деревце з досить товстими гілками, не відрізняється особливими гіллястими якостями. При своєчасному і правильному догляді мандаринове деревце даного сорту може вирости досить великим для розміру квартири. Листя на дереві досить м'ясиста, навіть грубувата, рясно цвіте дерево, плоди середнього розміру, колір шкірки оранжево-жовтий. Сорт карликових мандаринів (гірський мандарин) заввишки в природі і до 1,5 метра, в квартирі до 1 м. Листки дрібні, світліше і тонше, ніж у мандарина Уншиу. Квіти дрібний, в основному поодинокі. Основне цвітіння проходить навесні, але протягом усього року на деревце можна бачити невелику кількість квіток. Починає плодоносити на 2-ий рік. З дерева до 100 плодів, хороших смакових якостей, завбільшки як плоди сорту апельсина Гамлин. Рослина світлолюбна.

  4.3. Клементино

 (Citrus clementina) - (мандарин х помаранча) - з дрібними або среднекрупными, плескатими, дуже ароматними оранжево-червоними плодами, покритими блискучою тонкою шкіркою (багатонасінні клементини отримали назву монреали)

  4.4. Новано-Васі

  4.5. Нобилс

  4.6. Піонер № 80

Плоди середньої величини (70-90 г). Вершина плоду плоска, злегка вдавлені. Шкірка відносно тонка, добре відділяється від м'якоті. 70% маси плоду складає м'якоть жовто-оранжевого кольору і приємного смаку. Дозріває на початку листопада.

  4.7. Сочинський № 23

Плоди масою близько 80 р помаранчевої забарвлення. Шкірка тонка, добре відділяється від м'якоті. М'якоть плодів приємно-солодкого смаку. Дозріває на початку листопада.

  4.8. Абхазький ранній

  4.9. Агудзера

  4.10. Узбекистан

  4.11. Міхо-Васі

  4.12. Миагава-Васі

  4.13. Уншиу

Добре підходить для вирощування в домашніх умовах. Це дуже врожайний сорт, відрізняється своєю унікальністю і високою врожайністю. Деревце сорти "Уншиу" досить низькоросла, доволі розлога крона, гілки дуже тонкі і гнучкі, покриті гофрованим листям. Це деревце добре галузиться, відрізняється швидким ростом, охотним і рясним цвітом. Плоди мають грушовидну форму, насіння відсутні. Якщо рослина штучно підсвічувати, зростання буде безперервний.

  4.14. Шива-Микан

Це деревце досить компактного розміру, листя досить велика, м'ясиста, темно-зеленого кольору. Цей сорт відноситься до ранніх сортів мандарина, цвіте рясно. Врожайність сорту середня вага плодів може досягати до 30г.

  4.15. Murcott ("Мед")

Це вкрай рідкісний сорт мандарина, який росте компактним кущем. Дозрівання плодів відбувається влітку, м'якоть даного сорти мандарина дуже солодка, нагадує смак меду.

4.16. Changsha

Мандарин Changsha останнім часом став більш популярний у прохолодних регіонах завдяки хорошій морозостійкості. Є дані, що цей мандарин пережив мороз -15 С в Arlington, Texas. Дерево могутнє, досить швидкоросла. Врожайність мандарина 'Changsha' сильно відрізняється. Плоди середнього розміру (5,5-6,5 cm), плескаті темно-оранжевого кольору, горбисті, шкірка легко очищається. Дозрівають плоди ранньої осені. М'якоть плодів темного оранжевого кольору, ніжна, м'яка, дуже солодка і дуже соковитий. Зазвичай складається з 10 сегментів. Плоди містять багато насіння. З-за соковитості і солодощі плодів вони використовуються для приготування соку. Changsha' є старою різновидом і відбувається місцевості Ch'ang-sha, провінції Hu-nan, Китай. Добре росте в холодних регіонах і нагадує мандарин уншиу.

 

 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner