Продавець Exotic Jungle розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
531 відгук
Мінімальна сума замовлення для відправки Новою Поштою 300 грВсе товары
+380 (98) 181-20-08
+380 (50) 181-20-08
+380 (63) 410-60-65
Дніпро, Україна
Кошик
Питомник Экзотических и Цитрусовых комнатных растений

Гуаява Сунична (Psidium cattleianum, guajava)

ГалереяСписок

Гуаява Сунична (Psidium cattleianum, guajava)

 Гуаява (лат. Psidium guajava) — дерево сімейства миртові. Невелике вічнозелене або напівлистопадне дерево, зазвичай заввишки до 3-4 м, але іноді досягає від десяти до двадцяти метрів заввишки. 

Гуаява добре переносить спеку. Колір один-два рази на рік. Плоди дозрівають через 90-150 днів після цвітіння.

Гуаява дає один головний урожай — до 100 кг із дерева, і 2-4 додаткових, куди менших врожаю.

Форма, розмір та інші характеристики плодів мінливі. Плод має круглу, овальну або грушоподібну форму, приємний мускусний запах, жовтувато-білу, яскраво-жовту, червонувату, зеленувато-білу або зелену тонку шкірку. Маса плодів культурних сортів зазвичай досягає 70-160 г, довжина — від 4 до 6,5 см, діаметр — 4,8-7,2 см. М'якоть гуави біла, жовта, рожева або яскраво-червона. Плод гуаяви схожий на горбисте яблуко зеленого або жовтого кольору.

У 100 г гуаяви міститься:

  • Вода — 81 г
  • Белки – 2.5 г
  • Жиры – 0.9 г
  • Вуглеводи — 12.5 г
  • Харчові волокна (клітинка) — 5.4 г
  • Зола – 1.4 г

Вітаміни в гуаві:

  • Вітамін А (бета-каротин) — 0.2 мг
  • Вітамін В1 (тіамін) — 0.06 мг
  • Вітамін В2 (рибофлавін) — 0.06 мг
  • Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) — 1.1 мг
  • Вітамін В5 (пантотенова кислота) — 0.15 мг
  • Вітамін В6 (піридоксин) — 0.05 мг
  • Фолієва кислота (вітамін В9) — 49 мкг
  • Вітамін С (аскорбінова кислота) — до 240 мг
  • Вітамін Е (токоферол) — 1.1 мг

Макроелементи в гуаві:

  • Калій — 417 мг
  • Кальцій — 18 мг
  • Магній — 10 мг
  • Натрій — 5 мг
  • Фосфор — 40 мг

Мікроелементи в гуаві:

  • Залізо — 1.1 мг
  • Марганець — 144 мкг
  • Мідь — 0.24 мг
  • Селен – 0.6 мкг
  • Цинк — 0.23 мг
  • Калорійність гуави: у 100 г гуаяви в середньому міститься приблизно 68 ккал.

Батьківщиною гуаяви є країни Центральної Америки та Південної Мексики. Сьогодні гуаява вирощується практично у всіх тропічних країнах. Головними країнами-експортерами є Індія, Бразилія, Мексика, США, Ізраїль, Пакистан, Колумбія та Єгипту. За своєю дешевиною, фрукт посідає друге місце після бананів.

  

Гуаява (тайська назва — фаранг, що означає "інозбірець") у Таїланд була завішена іспанцями. 

У багатьох країнах властивості гуаяви використовують у медицині, фрукт має антимікробну, бактерицидну, зв'язувальну й антисептичну властивість, він містить уп'ятеро більше вітаміну С, ніж апельсин.

Цікаво, що  з лікувальною метою використовують не тільки плоди гуаяви, а й листя, квіти та кору. Листя гуаяви заварюють, як чай, і п'ють у разі розладів шлунка, дизентерії, порушень менструального циклу та запаморочень, застосовують зовні, у разі шкірних захворювань. 

Плоди дуже багаті на зв'язувальні сполуки, які зв'язують вміст кишківника у разі діареї. Ці зв'язки мають лужну природу, дезінфікувальні та антибактеріальні властивості. Сік сирого плода гуаяви або відвар листя можуть бути корисними під час лікування кашлю та застудних захворювань. Ці засоби послаблюють кашель, зменшують виділення слизу, дезінфікують дихальні шляхи. 

У разі зубного болю, рекомендують просто жувати листя гуаяви, пригнічуючи розмноження бактерій у роті.

Шкірка стиглого плоду містить у 10-15 разів більше антиоксидантів, ніж м'якоть, також сприяє поліпшенню процесу травлення, стимуляції роботи серця та нормалізації тиску. Плоди допомагають знизити рівень холестерину в крові, перешкоджають потовщенню стінок судин, у такий спосіб зберігаючи плинність крові та знижуючи артеріальний тиск. Також плоди багаті на клітковину, яка також сприяє зниженню артеріального тиску. Регулярне вживання гуаяви захищає печінку.

Дієтологи рекомендують гуаву як обов'язкову складову дитячу їжу та раціон вагітних жінок, через її властивості, що сприяють зміцненню імунітету та відновленню сил.

Гуаява не калорійна, але дуже корисна та поживна. Велика кількість клітковини, білок, жири, вуглеводи; вітаміни — С, А, K, групи В; мінерали — кальцій, фосфор, залізо, хлор, сірка, магній, калій, натрій, цинк, мідь, марганець, селен, йод.

Саме завдяки такому неймовірному поєднанню, гуаява підіймає загальний тонус організму та зміцнює лімфатичну систему, що відіграє важливу роль для життєздатності організму.

Благодійна дія плодів чинить і на шкіру, сприяючи поліпшенню текстури та запобіганню різним проблемам. Умивання відваром із незрілих плодів і листя тонізує й підтягує ослаблену шкіру. 

З плодів гуаяви готують соки, желе, сиропи, пюре та пасту, схожу на айвове повидло. Гуаву додають у салати, використовують під час виготовлення морозива, з неї роблять смачний мармелад, джем, використовують для начинки пирогів і, звичайно ж, їдять у сирому вигляді. Завдяки своїй сахаристій консистенції, гуаява поєднується із солодкими, кисло-солодкими фруктами та всіма молочними продуктами.

Крім кулінарії та народної медицини, деревину гуаяви використовують для оброблення інтер'єру приміщень, а листя застосовуються для виготовлення чорної фарби. 

Стигла гуаява має неймовірно сильний і приємний запах, що можна використовувати для створення приємного запаху в приміщенні та навіть для заглушення запаху тютюну.

 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner