Продавець Exotic Jungle розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
531 відгук
Мінімальна сума замовлення для відправки Новою Поштою 300 грВсе товары
+380 (98) 181-20-08
+380 (50) 181-20-08
+380 (63) 410-60-65
Дніпро, Україна
Кошик
Питомник Экзотических и Цитрусовых комнатных растений

Грейпфрут (Cītrus paradīsi) Кімнатний

 

 

ГалереяСписок

Грейпфрут

1. Загальні характеристики

   Назва грейпфрут було утворено від англійського grape (виноград) і fruit (фрукт), так як плоди грейпфрута часто збираються в грона, нагадуючи тим самим грона винограду. З ботанічної точки зору, рослина ніяк не відрізняли від помело до 1830-х, коли йому було присвоєно латинська назва Citrus paradise

  Грейпфрута (Citrus paradisi) - це субтропічне вічнозелене дерево роду цитрус. Грейпфрут відноситься до сімейства рутових (Rutaceae). Його плід, що досягає в діаметрі 10-15 см, з кислуватим м'якушем, розділену на часточки. Колір м'якоті варіює залежно від сорту від світло-жовтого до червоно-рубінового. Першим розповів світові про грейпфруті ботанік-священик Гріффітс Хьюджес в 1750-му році. Він назвав фрукт "забороненим плодом", пізніше грейпфрут стали називати "маленьким шеддоком" через його схожості з помело, яке тоді називали шеддоком (за прізвищем англійського капітана Шеддока, завезшего його в XVII столітті на острів Барбадос), а в 1814-му році на Ямайці торговці перейменували плід у грейпфрут.

Зовні грейпфрут схожий на апельсин, але м'якоть його набагато кисліше і з присмаком гіркоти.

 Незважаючи на наявність кислоти і гіркоти, в енциклопедіях він беззастережно віднесений до дієтичних плодів. Грейпфрут є, імовірно, результатом природної гібридизації помаранчі (Citrus sinensis) ипомело (Citrus maxima). При цьому він набагато ближче до другого, ніж до першої. Згодом на його основі були створені танжело (гибридCitrus paradisi x Citrus reticulata, 1905) і минеола (різновид танжело, похідне сорти мандарина Dancy і грейпфрута сорти Duncan, 1931). Середній термін, за який плоди достигають, становить приблизно 9-12 місяців.

Сама рослина являє собою вічнозелене дерево, яке зазвичай буває близько 5-6 м у висоту, в природі були відзначені випадки, коли висота дерева сягає 13-15 м. Листя темно-зелені, довжиною до 15 см і дуже тонкі. Квіти білі, з 4-5 пелюстками

і близько 5 см у діаметрі. Шкірка фруктів жовта, шкірка сортів з червоною м'якоттю може набувати червонуватий відтінок.

Шкірка грейпфрута погано відстає від м'якоті, тому його не вдається так легко очистити, як апельсин. Тому грейпфрути свіжі вживають наступним чином: їх (не очищаючи) розрізають упоперек на 2 частини, злегка руйнують ложкою або ножем м'якоть, засипають її цукром і витримують 2-3 години, після чого подають до столу.

  2. Виростання грейпфрута

Після 1880 р. почався швидкий ріст промислового виробництва цієї культури в США, потім в країнах Карибського басейну, Бразилії, Ізраїлі і ЮАР), а в двадцятому столітті грейпфрут зайняв провідне місце на світовому фруктовому ринку. Дуже багато сортів грейпфрута, виведених в Техасі, популярність на ринку завоювали такі сорти, як: Rio Red, Ruby Star і Flame.

  3. Кімнатний грейпфрут умови вирощування

Найбільш поширений для вирощування в кімнатах сорт Дункан. Крона рослини розлога, листя великі, подовжено-яйцеподібні, глянцеві, шкірясті, темно-зелені, держак з широкими серцевидными крылатками. Квітки білі, великі, поодинокі або зібрані в кисті по 3-10 бутонів.

Плодоносить на 4-й рік після щеплення. Плоди кулясті, злегка приплюснуті, середньою масою 350-400 р. Шкірка плодів жовта, середньої товщини. М'якоть соковита, кисло-солодкий з гіркотою, складається з 12 частин, важко відділяються від шкірки. Шкірка грейпфрута погано відстає від м'якоті, тому його не вдається так легко очистити, як апельсин.
При вирощування грейпфрута в квартирі, основна увага в квартирі слід приділити освітленості, особливо в зимовий час. Краще якщо Ви встановите додаткову підсвітку енергозберігаючими люмінесцентними лампами. При слабкому освітленні листя тягнуться до світла, а за ними і гілки, які значно викривляються і слабшають.
Рослина не любить різких "рухів". Якщо його різко розгорнути на 180 градусів, відразу ж почнуть обсипатися листя, квітки і бутони. При гарному догляді грейпфрут в кімнаті може зрости до двох і більше метрів.
Поливати рослину потрібно помірно, особливо взимку - один раз в 7 - 10 днів, бажано частіше протирати листя вологою ганчірочкою, корисно влаштовувати освіжаючий душ з пульверизатора вранці і ввечері. Пам'ятайте, що цитрусові не переносять хлоровану воду. Краще їх поливати дощовою, сніговою водою, нагрітої на 3 - 4 С вище кімнатної температури. Навесні грейпфрут пересаджують у новий, більш великий горщик, не завадить і оновити грунт. Не варто забувати, що вічнозелені вихованці поглинають багато поживних речовин, тому для п'яти - шестирічного рослини потрібна дерев'яна діжка висотою 40 - 50 см і діаметром не менше 50 - 60 див.

  4. Грунт для грейпфрута

Для грейпфрута рекомендується грунтова суміш, до складу якої слід додати дернову і листову землю, перегній, торф і пісок у співвідношенні (2:1:1:1:1). В якості дренажу використовують керамзит, дрібний щебінь, пінопласт, розміщуючи його на дні шаром 5 - 8 див.

 Грунтова суміш, в якому вирощується рослина, повинна містити всі основні елементи мінерального живлення: макроелементи (азот, мідь, калій, кальцій, магній, фосфор, сірку) і мікроелементи (бор, цинк, кобальт, марганець, молібден та інші). Особливу роль у мінеральному живленні тропічних і субтропічних рослин, до яких відносяться всі цитрусові, грає залізо, тому бажано в грунт на дно покласти кілька цвяхів. Своїми кислими виділеннями коріння грейпфрута будуть розчиняти їх і всмоктувати як макроелементи. Грейпфруту протипоказаний надлишок кальцію, так як він блокує надходження рослині мікроелементів.

  5. Сорти грейпфрута

  Всього існує приблизно 20 сортів грейпфрута, які ділять на дві основні групи, а саме: грейпфрут білий (або жовтий), м'якоть якого має жовтуватий відтінок, і червоний грейпфрут, одним з представників є американський сорт Ruby, який був запатентований в 1929 р.

Саме від цього сорту і пішло виведення інших червоних сортів, основним місцем виведення таких сортів вважається Техас. З достатньо великої кількості сортів грейпфрута, виведених в Техасі, популярність на ринку завоювали такі сорти, як: Rio Red, Ruby Star і Flame. Сорти розрізняються також і наявністю насіння всередині плодів, у деяких сортах їх досить багато, а в інших - повна відсутність.

  5.1 Грейпфрут Дункан

Цей сорт грейпфрута відноситься до одних з найдавніших. Плоди мають біле забарвлення м'якоті, володіють приємним смаком, насіння в плодах досить багато. Плоди цього сорту добре підходять для приготування соку.

Плід великий, може бути як кулястим, так і сплюснутым у "полюсів", як правило з насінням. Колір блідо-жовтий. Шкірка середньо-товста, гладенька. М'якоть соковита, ароматна. Середньоранній за термінами дозрівання. Дерево високоросла, дуже продуктивна, вважається найбільш стійким до холоду серед грейпфрутів

  5.2 Грейпфрут Марш

Це старовинний сорт грейпфрута. Плоди середнього розміру, з гладкою шкіркою жовтого кольору. М'якоть дуже ніжна, соковита, ароматна і практично без кісточок. На смак кисло-солодкі, досить сильно відрізняються від подібних різновидів сорти, в наявності яких є кісточки. Плоди цього сорту відмінно підходять для приготування соку.

  5.3 Грейпфрут Червоний

Сорт без кісточок грейпфрута. Шкірка має жовтий колір з невеликим відтінком червоного. М'якоть червоного кольору, іноді світло-рожева, а до кінця сезону може стати бежевою.

  5.4 Грейпфрут червоний Рубін

Цей сорт відноситься до бескосточковым, плоди тверді і гладкі (цим відрізняється від сорту Redblush), колір шкірки жовтий з червоними пігментами. М'якоть має червоний колір, на смак дуже солодкий. Сезонним часом для даного сорту вважається вересень-червень.

  5.5 Грейпфрут Білий

Цей сорт родом з Америки, штат Флорида, з'явився приблизно в 1860 році і став одним з найбільш популярних сортів грейпфрута у всьому світі. Поди цього грейпфрута використовують як прикрасу фруктових салатів, як окрему закуску, для виготовлення соків і т. д. Шкірка гладка, світло-жовтого кольору і товщі, ніж в інших сортах. М'якоть плодів ніжна, соковита, білого кольору (іноді з жовтим відтінком), без кісточок. Смакові якості відмінні, дуже солодкі плоди.

  5.6 Грейпфрут Полум'я

Сорт б виведений в штаті Флорида в 1987 році, після чого сорт став відомий у всьому світі завдяки своїм смаковим якостям. Шкірка гладка, має жовтий колір з червоними пігментами. М'якуш темно-червоного кольору, дуже соковита і солодка, без присмаку гіркоти.

  5.7 Грейпфрут Melogold, -Pummelo гібриди  

Цей гібрид був виведений в штаті Каліфорнія. Його особливість полягає в тому, що при вирощуванні рослина вимагає менше тепла, ніж звичайний грейпфрут, також відрізняється товщина шкірки, вона набагато тонша, ніж у Оробланко, плоди набагато більше за розміром і масою. Цей сорт відноситься до бескосточковым, м'якоть дуже солодка з терпким присмаком.

  5.8 Грейпфрут Оробланко

Цей фрукт менше за розміром і масою, але з більш товстою шкіркою і солодший на смак, ніж Melogold, в плодах відсутні кісточки, колір м'якоті білий.

  5.9 Грейпфрут Rio Red, Ruby Star і Flame (Американські сорти)

Американський сорт з червоною м'якоттю Ruby був запатентований в 1952 р. Від нього походять інші червоні сорти, виведені головним чином в Техасі. З них найбільшу популярність на ринку отримали сорти Rio Red, Ruby Star і Flame.

  6. Лікувальна дія грейпфрута

Деякі речовини, що містяться в грейпфруті, вступають в активну взаємодію з певними лікарськими засобами. Отже має сенс проконсультуватися з лікарем про можливий вплив на організм компонентів грейпфрута під час прийому ліків. Тому, не рекомендується вживати грейпфрутовий сік з ліками, так як він підвищує вміст діючої речовини в потоці крові і тим самим викликає ефект передозування.
Грейпфрут містить антиоксиданти, які знижують рівень холестерину і покращують пропорцію містяться HDL і LDL-ліпопротеїдів. Тому, один грейпфрут в день сприяє нормалізації рівня холестерину в крові. Це є дуже важливим для людей, страждаючих ішемічною хворобою серця та хворобами кровообігу, для яких підвищений рівень холестерину є ще одним фактором ризику. За статистикою доведено, що грейпфрути з "червоної" м'якоттю містять набагато більше речовин, що знижують рівень холестерину, ніж грейпфрути "жовтих" сортів.

У плодах грейпфрута міститься 88,5-90,9% води, 3,86-6,78% цукрів, 1,42-2,38% органічних кислот. Грейпфрут - чудове джерело вітаміну С: у 100 г соку грейпфрута вітаміну С до 45 мг. Також грейпфрут багатий вітаміном Р (біофлавоноїдами), органічними кислотами, ефірними маслами і харчовими волокнами, особливо пектином. У білій м'якоті, що розділяє часточки грейпфрута, більше пектину і вітаміну С, ніж у його часточках. Грейпфрути мають виражений кислий смак у зв'язку з більшим, ніж у мандаринах і апельсинах, вмістом органічних кислот і меншим - сахарози і фруктози.

Плоди грейпфрута, завдяки наявності в них ефірних масел, збуджують апетит і поліпшують травлення. Містяться в грейпфрутах харчові волокна благотворно впливають на функцію кишечника.
Грейпфрути використовуються у свіжому вигляді і для приготування соку, варення, компотів.
Так як шкірка грейпфрута важко відділяється від м'якоті, грейпфрути свіжі вживають наступним чином: їх (не очищаючи) розрізають упоперек на 2 частини, злегка руйнують ложкою або ножем м'якоть, засипають її цукром і витримують 2-3 години, після чого подають до столу.
Вчені стверджують, що екстракт насіння грейпфрута має сильну протимікробну і протигрибкову дію. Однак, це вимагає підтвердження більш глибокими науковими дослідженнями і экспериминетами.
Сік грейпфрута підвищує кислотність шлункового соку, тому він показаний людям зі зниженою кислотністю

Грейпфрут кімнатний часто вирощують для прикраси зимового саду, оскільки рослина не примхливо: його можна виростити з насіння зрілого плода з рожевою м'якоттю, наприклад, сорти Дукан або Марш. Звільнивши насіння від покрови, можна виявити в ній кілька самостійних частинок, кожна з яких має свій зародок і сім'ядолі. Це частинки і є матеріалом для висаджування в легкий грунт.

Чтобы вырастить грейпфрут комнатный, нужно, в первую очередь, позаботиться об освещенности. И, прежде всего, в зимнее время. Проще всего воспользоваться подсветкой люминесцентными лампами. Если грейпфруту не хватает освещения, то ветки и листья тянутся к свету, искривляясь и становясь уродливыми. Особенностью растения является то, что он не любит, когда его резко разворачивают или переносят в другое место. У него сразу начинают осыпаться листья, бутоны и цветы. Правильно ухаживая за грейпфрутом, можно вырастить его двухметровым красавцем.

Полив растению нужен умеренный. Зимой достаточно производить его один раз в десять дней. А, вот протирать листья и устраивать душ из пульверизатора, можно утром и вечером. Причем, ни в коем случае, не использовать водопроводную хлорированную воду. Лучше запасаться водой дождевой, талой или нагретой (на четыре градуса выше, чем температура помещения).

Перезимували рослина навесні пересаджують в оновлену грунт, засипану в більший горщик. П'ятирічному грейпфруту потрібна буде ємність діаметром не менше 50 см і приблизно такої ж висоти. В грунтову суміш для рослини повинні входити: дернова земля, листова земля, перегній, пісок, торф. Потрібно дотримуватися такого співвідношення: 2:1:1:1:1. На дні ємності потрібно влаштувати п'яти сантиметровий дренаж з керамзиту і дрібного щебеню.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner